Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ



                      ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Το σχολείο ξεκίνησε, τα παιδιά προσαρμόστηκαν , το αναλυτικό πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται και η καθημερινή επαφή με τα παιδάκια μας βοηθάει να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να τους δώσουμε τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται για την ολόπλευρη ανάπτυξη τους.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι συνήθως εμφανή και θεαματικά, όταν υπάρχει συνεργασία με τους γονείς και συνεχίζεται στο σπίτι.
Κάτι σημαντικό που πρέπει να γίνεται στο σπίτι και στα περισσότερα παιδιά δε το βλέπω, είναι η ενασχόληση τους με τα κατάλληλα παιδαγωγικά παιχνίδια για την ηλικία τους.
Κάποια  παιδάκια που έρχονται στο νηπιαγωγείο, δεν μπορούν εύκολα να φτιάξουν ένα πάζλ, να ζωγραφίσουν κρατώντας σωστά τον μαρκαδόρο, να επιλέξουν να πάρουν να  ‘διαβάσουν’ ένα βιβλίο από την βιβλιοθήκη,  να κάνουν λογικές σκέψεις ώστε να παίξουν ένα επιτραπέζιο ή να βάλουν καρτέλες στη σωστή θέση.
Συνήθως αυτά τα παιδιά στο σπίτι  βλέπουν πολύ τηλεόραση, παίζουν υπολογιστή, ασχολούνται μόνο με κούκλες ή  αυτοκινητάκια.
Αυτά τα παιχνίδια είναι πάρα πολύ καλά, χρειάζονται στα παιδιά, καλή και η τηλεόραση με μέτρο.
Όμως σε ένα παιδάκι 4 και 5 ετών καλό είναι να του έχουμε και παιδαγωγικά παιχνίδια, πάζλ, τουβλάκια, παιχνίδια εξάσκησης της μαθηματικής και κριτικής σκέψης, επιτραπέζια με σχήματα, χρώματα, εποχές, μεγέθη, αριθμούς και πολλά ακόμα τα οποία υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία και είναι για αυτή την ηλικία.
Να έχουμε ένα ράφι στο δωμάτιο του το οποίο να έχει, εκτός από τα παιδαγωγικά παιχνίδια, και βιβλία.
Να μπορεί το παιδί να παίρνει όποτε θέλει ένα βιβλίο να το ξεφυλλίζει και να το ‘διαβάζει’ με το δικό του τρόπο.
Να έχει χρώματα και μπλοκ ζωγραφικής, ώστε όποτε θέλει να ζωγραφίζει ελεύθερα , χωρίς περιγράμματα.
Τα κατάλληλα παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία, εκτός από την ψυχαγωγία που προσφέρουν, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φαντασίας, της δημιουργικότητας, της μνήμης, της μαθηματικής και λογικής σκέψης, της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων,  στη διεύρυνση γνώσεων.
Ας επισκεφθούμε λοιπόν ένα βιβλιοπωλείο με το παιδί μας και ας αγοράσουμε κάποιο επιτραπέζιο, ένα βιβλίο, ένα πάζλ.
Πιστέψτε με ……
τα αποτελέσματα στο μέλλον θα σας αποζημιώσουν.

                                                                                       ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : ΣΟΦΙΑ ΣΗΦΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου