Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

                                            
        
                                        ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η πόρτα του νηπιαγωγείου πάλι άνοιξε, ο ιερέας έβρεξε με  αγιασμό τις γωνιές του, οι χώροι γέμισαν, οι φωνές ξαναγύρισαν.
Μια ακόμα χρονιά σχολική ξεκίνησε, ένα ακόμα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των παιδιών.
Πρώτη μέρα στο σχολείο και όλοι είμαστε χαρούμενοι αλλά ταυτόχρονα  και ανήσυχοι, περίεργοι, ανυπόμονοι, επιφυλακτικοί.
Πως θα είναι τα παιδάκια φέτος;
Πως θα είναι οι γονείς;
Όμως και οι γονείς  είναι επιφυλακτικοί και ανήσυχοι για το αν το παιδί τους θα είναι σε ένα σωστό και ασφαλές περιβάλλον. Έχουν το άγχος του αποχωρισμού γιατί πολλοί απ’ αυτούς θα εμπιστευτούν το παιδάκι τους πρώτη φορά σε ένα άλλο, άγνωστο άνθρωπο.
Πρώτη μέρα και όλοι μπαίνουν διστακτικά στο χώρο του σχολείου.
Εξερευνούν τις γωνιές, τους χώρους, την αυλή, τους εκπαιδευτικούς.
Περιμένουν με αγωνία την ενημέρωση, ρωτάνε, μιλάνε για το παιδί τους, εκφράζουν ανησυχίες, φόβους, στεναχώρια αποχωρισμού.
Οι απορίες πολλές….. «μήπως κουράζεται αν το αφήσω στο ολοήμερο;», «θα τρώει…;», «μιλάει πολύ… να το ξέρετε», «είναι ζωηρό και ίσως να μη κάθεται…», «πρώτη φορά φεύγει από κοντά μου και ίσως να κλαίει..» και άλλα πολλά που μας λένε οι γονείς την πρώτη μέρα.
Στα μάτια τους βλέπω την αγωνία και την ανάγκη να ακούσουν ότι όλα θα πάνε καλά και το παιδί τους θα είναι ασφαλές και χαρούμενο κοντά μας. 
Από την άλλη τα παιδάκια, σε κοιτάνε διερευνητικά και έντονα ενώ δε φεύγουν στιγμή μακριά από τη μαμά ή τον μπαμπά.
Ενθουσιάζονται με τα ωραία πράγματα που έχει το σχολείο, όμως μπαίνουν στην τάξη με την ασφάλεια της παρουσίας της μαμάς.
Αύριο η μαμά θα χρειαστεί να φύγει και αυτό να μείνει μόνο με μια άγνωστη κυρία και άγνωστα παιδάκια.
Τελικά πόσο εύκολο είναι αυτό; Όχι και τόσο !
Η είσοδος του παιδιού στο νηπιαγωγείο είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της μέχρι τώρα ζωής του. Το παιδί βγαίνει από τη μικρή ομάδα της οικογένειας που μέχρι τώρα ανήκε, αφήνει το ασφαλές περιβάλλον της και αντιμετωπίζει κάτι καινούργιο, εντελώς διαφορετικό.
Κάνει το  πρώτο σημαντικό βήμα,  την πρώτη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του.

Γι’ αυτό οι πρώτες μέρες στο σχολείο θα είναι γεμάτες έντονα συναισθήματα και καινούργιες εμπειρίες, που θα αποσταθεροποιήσουν λίγο τον κόσμο του.
Οπότε είναι φυσιολογικό τις πρώτες μέρες  το παιδί να έχει χαρά αλλά και  άγχος, αγωνία, εκνευρισμό, άρνηση να πάει σχολείο.
Με τον καιρό όλα θα πάνε καλά. Το παιδί  θα προσαρμοστεί γρήγορα, χαρίζοντάς μας όλες αυτές τις μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές με τη συμπεριφορά και την αγάπη του.
Καλή σχολική χρονιά λοιπόν !!!!!!!!!!!!!!!!

                                                                                                   ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:ΣΟΦΙΑ ΣΗΦΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου