Αρχειοθήκη ιστολογίου

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΑΤΡΟΦΗ




 
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συχνά ακούμε τη φράση: ‘είμαστε ότι τρώμε’. Αν αυτό ισχύει για τους μεγάλους , φανταστείτε τι επίδραση και τι μεγάλη σημασία έχει η διατροφή στα μικρά παιδιά.
Στο νηπιαγωγείο πραγματικά , γίνεται πολύ δουλειά στο κομμάτι διατροφή  και όσον αφορά τα παιδιά αλλά κυρίως τους γονείς.
Το να μάθεις να τρως υγιεινά, να ξέρεις ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις ή ακόμα να μπορείς να το καταφέρνεις να τις αποφεύγεις , δεν είναι και τόσο εύκολο.
Ο χρόνος που έχουν οι γονείς σήμερα είναι περιορισμένος, υπάρχουν αρκετές εύκολες λύσεις και υπάρχει και η διαφήμιση των έτοιμων προϊόντων που προσπαθούν να σε πείσουν ότι είναι αγνά και υγιεινά .
Έτσι βλέπουμε  πολύ συχνά , παρόλη τη συζήτηση που κάνουμε  με τους γονείς, να φέρνουν τα παιδιά στο σχολείο έτοιμα τσουρέκια, τοστ με αλλαντικό,  μπισκότα περιπτέρου, μερέντα,  έτοιμα  τυροπιτάκια, κρουασάν  κ.α.
Καλά όλα αυτά, δε λέω να μη τα τρώμε , όμως σε ένα παιδάκι 5 ή 6 ετών που μπορείς να ελέγξεις ακόμα τη διατροφή του και σου δίνει τη δυνατότητα το σχολείο, απόφυγε τα.
Τα περισσότερα έτοιμα προϊόντα έχουν συντηρητικά, χρωστικές  και άλλες ουσίες οι οποίες δεν είναι και τόσο καλές για τον οργανισμό, όπως λένε όλοι οι ειδικοί.
Εμείς στο νηπιαγωγείο προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στους γονείς για το πρωινό των παιδιών οι οποίες δεν κοστίζουν , τις έχουμε όλοι στα σπίτια μας και ιδιαίτερα σε ένα τόπο όπως η Κρήτη με τόσο άφθονα , υπέροχα , ντόπια προϊόντα.
Τι πιο υγιεινό και θρεπτικό από ένα κομμάτι τυρί με  μαύρο ψωμί  ή παξιμάδι, μέλι με ψωμί, φρούτα εποχής, αυγό , καρύδια με σταφίδες,  μαρμελάδα σπιτική, ταχίνι, ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη,  ντάκο με ντομάτα και φέτα, λαχανικά όπως καρότο, αγγούρι, ντομάτα σε συνδυασμό με ελιές . Επίσης ότι μπορεί να φτιάξει η μαμά στο σπίτι , όπως κέικ, τυροπιτάκια, κουλουράκια κ.α.
Αυτό που προσπαθούμε βέβαια είναι να μη φέρνει το παιδί τόσο συχνά προϊόντα που έχουν ζάχαρη ( ακόμα και αν είναι της μαμάς),  γιατί φανταστείτε να μένει η ζάχαρη στα δόντια των παιδιών 8 ώρες  ( μέχρι να πάνε σπίτι να τα  πλύνουν ) τι ζημιά μπορεί να τους κάνει.
Κάθε φορά που  αλλάζει η εποχή φέρνουμε στο σχολείο φρούτα και λαχανικά της συγκεκριμένης εποχής και τρώμε , φτιάχνουμε υγιεινό κέικ με μέλι και καρύδια, φτιάχνουμε βραχάκια από μαύρη σοκολάτα και αμύγδαλα, ντάκο με ελαιόλαδο ,ντομάτα , φέτα και ρίγανη και ότι άλλο μπορούμε ανάλογα με το θέμα μας  ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να γνωρίσουν νέες γεύσεις και να καταλάβουν την αξία της υγιεινής διατροφής.
Και πιστέψτε με τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά στα περισσότερα παιδιά.
Τρώνε με ευχαρίστηση  τα υγιεινά προϊόντα , δεν αφήνουν τους γονείς τους   να τους βάλουν  στο σχολείο κάτι που δεν είναι υγιεινό  και αντιδρούν όταν ένα παιδάκι φέρει κάτι πολύ ανθυγιεινό.
Βέβαια έχουμε  ακούσει από τους γονείς διάφορα όσον αφορά αυτή την προσπάθεια , που αφορά άλλωστε το καλό των παιδιών τους.
Μας έχουν πει για παράδειγμα: « δε θα μου πεις εσύ τι θα τρώει το παιδί μου..», «δεν είναι πολύ αναπτυγμένο , οπότε θα του βάζω ότι τρώει,  ακόμα και ανθυγιεινά..», «έχω μεγάλο πρόβλημα ….το παιδί μου θέλει να τρώει μόνο υγιεινά…» και πολλά άλλα .
Δεν αμφιβάλλουμε ότι υπεύθυνοι για ένα παιδί είναι οι γονείς.
Όμως σε ότι μας αφορά , στο χώρο του σχολείου και για ένα χρόνο που θα περνάμε μαζί κάποιες ώρες , είναι υποχρέωση μας να βοηθήσουμε τα παιδιά να γνωρίσουν την υγιεινή διατροφή και να συμβάλλουμε στην  σωματική και πνευματική τους υγεία. 

                                                             ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:ΣΟΦΙΑ ΣΗΦΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου