Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ





Σήμερα  γιορτάζουν οι Τρεις Ιεράρχες, τα σχολεία είναι κλειστά ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί πήγαμε στην Εκκλησία. Ποιοι  είναι αυτοί οι Τρεις Ιεράρχες και γιατί είναι σχολική γιορτή;
Πρόκειται για τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο Θεολόγο και τον Ιωάννη Χρυσόστομο.
«Η γιορτή τους καθιερώθηκε το 1100 μ.Χ. Λέγεται γιορτή των γραμμάτων μια και ήταν μεγάλοι δάσκαλοι, αλλά και Πατέρες της Εκκλησίας.
Ήταν άνθρωποι μορφωμένοι, σοφοί, φημισμένοι ρήτορες και συγγραφείς. Διέθεσαν τη ζωή τους στην πίστη τους για το Χριστό, είχαν σπουδαία κοινωνική προσφορά και φιλανθρωπικό έργο.
Μελέτησαν αρχαίους κλασσικούς συγγραφείς και φιλοσόφους και  κατόρθωσαν να συμφιλιώσουν το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα με την Χριστιανική Πίστη.
Το φιλανθρωπικό τους έργο ήταν τεράστιο. Όλοι οι φτωχοί, οι άρρωστοι, τα ορφανά και οι ηλικιωμένοι, έβρισκαν καταφύγιο κοντά τους. Η μεγάλη τους καρδιά και η χριστιανική ψυχή τους γίνονταν στέγη για όσους είχαν ανάγκη.

Ήταν τόση η καλοσύνη και η φιλανθρωπία τους, που δεν υπολόγισαν τα πλούτη και τα χρήματά τους. Τίποτα δεν κράτησαν για τον εαυτό τους. Όλα τα υπάρχοντά τους τα διέθεσαν για να δώσουν χαρά στους συνανθρώπους τους.

Πολλές φορές οι Ιεράρχες με τα ίδια τους τα χέρια, έδεναν τις πληγές των αρρώστων. Τίποτε δεν τους φόβιζε. Ακόμη και τους λεπρούς περιποιούνταν.

Δίδασκαν επίσης την Χριστιανική Πίστη και τον λόγο του Θεού με πάθος, γεγονός που, σε συνδυασμό με την μεγάλη τους μόρφωση, τους έφερε αντιμέτωπους και εχθρούς με βασιλιάδες και άρχοντες.
Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Ήταν από πλούσια οικογένεια, όμως διέθεσε όλη του την περιουσία για να δημιουργήσει μια ολόκληρη πόλη, την Βασιλειάδα, με νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, ξενώνες, εργαστήρια, σχολεία και άλλα φιλανθρωπικά  ιδρύματα. Η Εκκλησία μας τον τιμάει ως Άγιο την 1η Ιανουαρίου και είναι ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών.
Ο Γρηγόριος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Ναζιανζό της Καππαδοκίας γι΄ αυτό και ονομάστηκε Ναζιανζηνός. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια και αναδείχτηκε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως. Από αυτή τη θέση συνέβαλε στην στερέωση της Πίστης και της Ορθοδοξίας. Παραιτήθηκε όμως σύντομα και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του με προσευχή, διάβασμα και συγγραφή βιβλίων. Διακρίθηκε για τον αγνό του χαρακτήρα και το τεράστιο συγγραφικό του έργο. Η Εκκλησία μας τον τιμάει στις 25 Ιανουαρίου.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε το 345 μ.Χ. στην Αντιόχεια της Συρίας. Ονομάστηκε Χρυσόστομος για τις ρητορικές του ικανότητες. Με τα λαμπρά του κηρύγματα και κυρίως με το έξοχο παράδειγμα του, μαγνήτιζε τις ψυχές των πιστών. Είχε κατορθώσει να τρέφει καθημερινά πάνω από 3.000 φτωχούς. Η Εκκλησία μας τον τιμάει στις 13 Νοεμβρίου.»  (Πηγή : Διαδίκτυο- Πρωτοπρεσβύτερος  Μιχαήλ  Σελινιωτάκης).
Κάποιοι  είναι τόσο σημαντικοί που αξίζει να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω. Άρα δεν είναι απλά μια μέρα αργίας για τα σχολεία. Είναι ένας φόρος τιμής και υπενθύμισης ότι οφείλουμε να είμαστε πρώτα απ’ όλα άνθρωποι.

                                    ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣΟΦΙΑ ΣΗΦΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου