Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ



Το Πάσχα ήρθε και φέτος και η ιστορία του Χριστού αγγίζει τις ψυχές όλων μας και μας δημιουργεί ανάμεικτα  συναισθήματα και σκέψεις.
Ο τρόπος όμως που το βιώνουν τα μικρά παιδιά, πραγματικά, είναι μοναδικός και συγκινητικός.
Τα παιδιά αγαπούν πολύ τον Χριστό, ακούνε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ιστορία του, εκδηλώνουν συναισθήματα όπως λύπη, θυμό, χαρά.
Συμμετέχουν με ενθουσιασμό στις δραστηριότητες που συνηθίζεται να κάνουμε το Πάσχα όπως στολισμό λαμπάδας, καλαθάκι, κάρτα, βάψιμο αυγών, πασχαλινά κουλουράκια.
Ακούνε για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο) και θαυμάζουν τα έργα του.
Θυμώνουν πολύ με τον Ιούδα…. Δεν τους αρέσουν αυτοί που μαρτυράνε και αποφασίζουν να μη γίνουν ποτέ μαρτυριάρηδες.
Έτσι όταν ένα παιδί πει κάτι για ένα άλλο, του λένε…: «γιατί μαρτυράς;  Θες να γίνεις σαν τον Ιούδα;»
Επίσης ένα άλλο παιδάκι μου είπε : « κυρία όταν βλέπω τον  Χριστούλη στον  Σταυρό, μου έρχονται δάκρυα».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Πάσχα είναι μια γιορτή που προσφέρεται για να δημιουργήσουμε ισχυρούς δεσμούς σαν οικογένεια και χαρούμενες αναμνήσεις μιας ζωής στο παιδί μας.
Έτσι :

·  Περνώ ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με το παιδί μου τώρα που δεν έχει σχολείο και του μεταφέρω  τα έθιμα της πατρίδας μας. Φτιάχνουμε λαμπάδες, κάρτες, κουλουράκια, βάφουμε αυγά, πάμε στην εκκλησία. Οι κοινές δραστηριότητες μεταξύ  γονιών και  παιδιού ευνοούν τα θετικά συναισθήματα, βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής, δηλώνουν αγάπη, προσφορά και επικοινωνία.


· Μιλάω  στο παιδί για τις δικές μου πασχαλινές αναμνήσεις και εμπειρίες. Πως περνούσα το Πάσχα όταν ήμουν εγώ παιδί. Στα παιδιά αρέσει οι γονείς τους να τους διηγούνται οικογενειακές ιστορίες.

[Ο χρόνος και η διάθεση που έχουμε εμείς οι μεγάλοι δεν είναι αρκετά πολλές φορές, όμως αξίζει να προσπαθήσουμε γιατί αυτές οι αναμνήσεις είναι παντοτινές.]



·  Επίσης το Πάσχα προσφέρεται  ώστε πολλά μέλη μιας οικογένειας να βρεθούν όλοι μαζί. Γονείς, παππούδες, θείοι, ξαδέλφια.

Έτσι το παιδί έρχεται σε επαφή με την ευρύτερη οικογένεια, γνωρίζει τις παραδόσεις του τόπου μας, αποκτάει μνήμες, εμπειρίες και αναμνήσεις και νιώθει συναισθηματική ασφάλεια ως μέλος μιας δικής του, μοναδικής οικογένειας.



Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, ανεξάρτητα από το τι  πιστεύουμε, οφείλουμε να μεταδίδουμε στα παιδιά τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας όπως και τις  Εορτές της Θρησκείας μας.

Άλλωστε τα παιδιά κάποτε θα μεγαλώσουν και θα αποκτήσουν τη δική τους άποψη .
Όμως , θα έχουν όμορφες αναμνήσεις  από τα παιδικά τους  χρόνια , εικόνες συγκίνησης,  εικόνες που χαράζονται στην ψυχή και δε φεύγουν ποτέ.


Καλό Πάσχα!!!!!!

                                              ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣΟΦΙΑ ΣΗΦΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου