Αρχειοθήκη ιστολογίου

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ




                          ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Το σχολείο αναμφισβήτητα είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες της ημέρας τους, μαθαίνουν πολλά πράγματα , επηρεάζονται, κοινωνικοποιούνται, αποκτούν γνώσεις.
Όμως τον σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς και της στάσης  ζωής,  τον παίζει η οικογένεια.
Αυτό  για μας τους εκπαιδευτικούς  είναι  αρκετά εμφανές και διαπιστωμένο, καθώς  καταλαβαίνουμε από τη συμπεριφορά του παιδιού τι κατάσταση επικρατεί μέσα στην οικογένεια του και  κατά πόσο οι γονείς φροντίζουν για την ικανοποίηση της βιολογικής, ψυχικής, συναισθηματικής, κοινωνικής και γνωστικής  του ανάγκης.
Χωρίς να φανώ υπερβολική, στα δημόσια σχολεία  (δημοτικά και νηπιαγωγεία), τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογες προσπάθειες από τους εκπαιδευτικούς.
 Συμμετέχουμε σε δράσεις του κάθε δήμου, καλούμε στα σχολεία για ενημέρωση ειδικούς επιστήμονες, εκπονούμε εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την κυκλοφοριακή αγωγή, τη διαφορετικότητα, τον σεβασμό,  τη διατροφή,  τον αθλητισμό, την αγάπη προς τα ζώα, το περιβάλλον,  τα μουσεία, την τοπική ιστορία, την ανακύκλωση και πολλά άλλα.  Κάνουμε επισκέψεις  με τα παιδιά σε κέντρα περιβαλλοντικής  εκπαίδευσης, σε μουσεία, σε σημαντικά ιστορικά μνημεία του τόπου μας και εκπαιδευτικές εκδρομές.
Όλη αυτή η καλή δουλειά που γίνεται στο σχολείο, δυστυχώς  αν  δε συνεχίζεται  και  στο σπίτι, δεν έχει τα επιθυμητά  αποτελέσματα.

  • Αν οι γονείς δεν σέβονται τον  διαφορετικό άνθρωπο, το παιδί δε θα μάθει  να  σέβεται το διαφορετικό παιδάκι δίπλα του.
  • Αν οι γονείς δέρνουν το παιδί, τότε και το παιδί θα δέρνει τα άλλα παιδιά και θα επικοινωνεί με τη βία.
  • Αν οι γονείς βρίζουν και δε σέβονται τον άλλο, αυτό θα κάνει και το παιδί τους.
  • Αν δεν έχουν όρια και κανόνες στο σπίτι, τότε το παιδί θα κάνει ότι θέλει στο σχολείο, δε θα ακούει την κυρία του και θα αντιδρά σε οποιαδήποτε εντολή.
  • Αν οι γονείς δεν πιστεύουν στην υγιεινή διατροφή, στο παιδαγωγικό παιχνίδι, στο βιβλίο, στην ανακύκλωση, στη σωστή οδική συμπεριφορά,  στον αθλητισμό,  στο σεβασμό στα ζώα και στο περιβάλλον,  τότε η δουλειά που γίνεται στο σχολείο δε θα είναι ιδιαίτερα εμφανής  στην  προσωπικότητα  του παιδιού.

Παρατηρώ  τα παιδάκια  στο σχολείο και βλέπω πόσο διαφορετική είναι η συμπεριφορά τους ανάλογα με την οικογένεια.
Ήρθε παιδάκι  που έκανε όλα τα παιχνίδια όπλα, τα έσπαγε, δεν άκουγε σε εντολές, έδερνε  και πολλά ακόμα.
Και όμως με την κατάλληλη καθοδήγηση και συμπεριφορά, έμαθε να παίζει, να ακούει, να σέβεται.
Η προσπάθεια συνεχίστηκε με συζήτηση με τους γονείς  ώστε να υπάρχει συνέχεια της στο σπίτι.
Γιατί χωρίς την συνέχεια στο σπίτι, κάποια στιγμή η ανεπιθύμητη συμπεριφορά θα επιστρέψει και θα γίνει μεγαλύτερη.
Άλλωστε  η οικογένεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, θεωρείται ο σημαντικότερος και καθοριστικότερος παράγοντας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού, στην ψυχική του υγεία, στην προσωπική ευημερία και ευτυχία και στην δυνατότητα να γίνει  ένα χρήσιμο άτομο για τον εαυτό του και την κοινωνία.
Γι’ αυτό και εμείς  οι εκπαιδευτικοί μιλάμε πάρα πολύ με τους γονείς  προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά, γιατί ξέρουμε ότι είναι ο μόνος δρόμος….
                                                      ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣΟΦΙΑ ΣΗΦΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου